Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 01.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det samler seg fokksnø. Naturlig utløste flakskred kan forekomme der hvor pålagringen er som størst.

Skredfarevurdering

Dreiende vindretning i dag vil kunne danne ustabile fokksnøflak spesielt ut på kveld når vindstyrken øker. Det er stor lokale forskjell i hvor mye løssnø som finnes tilgjengelig for vindtransport etter bygvær de siste dagene, og det ventes også lokale forskjeller i vindstyrke. På de steder hvor sterk vind møter løssnø forventer vi stor pålagring inn i leheng.

Vær oppmerksom på at fokksnø kan ligge på et vedvarende svakt lag av overflaterim eller kantkorn enkelte steder. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av dette problem. Vær særskilt obs hvis du ser skytende sprekker eller hører drønnelyder som er tegn på at det svake lag er tilstede.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 31. desember 2021

Det har vært store lokale forskjeller i nedbørsmengden de siste dagene. I de områder som ble truffet av bygevær på torsdag er det generelt løs snø og myk vindpakket snø også ovenfor skoggrensen. På de steder som gikk glipp av snøbyger er det litt mer vindpreget.

Under skoggrensen er det løs ubunden snø.

Lengre vest i Lofoten er det smelteomvandlet i lavlandet etter mildvær på torsdag formiddag.

Det er observert lommer med nedsnødd overflaterim under nysnø som kom på torsdag. Utbredelsen av dette lag er foreløpig noe usikker. Men antagelivis mest fremtredende i åpen område lavt i terrenget.

Det er stedvis observert begynnende kantkorn rundt skarelag dypt i snødekket. Krystallene er foreløpig små og det er per nå ikke registrert faretegn som tyder på at det er et aktivt problem.

På fredag ble det observert små løssnøskred og en mellomstore flakskred på Hinnøya.

Det er store forskjeller i snømengde ettersom hvor bygene har truffet.

Fjellvær

Fredag 31. desember 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh. Frisk bris fra nordøst. -13 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Fra utpå dagen av og til nordøst liten kuling utsatte steder.

Lørdag 1. januar 2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Frisk bris fra nord, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -15 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Om kvelden sørøst liten kuling i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS